Jesień na dobre rozgościła się za oknem i w mojej kuchni również. Tym razem przedstawiam moją ulubioną, jesienną sałatkę. Jakieś 2-3 lata temu zostałam nią poczęstowana przez koleżankę i od tego czasu regularnie sama ją przygotowuję. Niebanalne, pyszne połączenie smaku czerwonej cebuli i karmelizowanych gruszek oraz grillowanego oscypka i fig już po pierwszym kęsie utkwiło mi w pamięci.
SKŁADNIKI:
- oliwa,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- czerwona cebula,
- 2-3 gruszki,
- 2-3 figi,
- 2-3 oscypki (lub inne sery nadające się do grillowania),
- 2 łyżki sezamu.
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroję w piórka, gruszki obieram i kroję w ósemki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę chwilę cebulę z gruszkami, potem zasypuję cukrem i karmelizuję do miękkości. Uwaga, żeby nie spalić zawartości patelni! Na końcu dodaję przyprawy.
Gruszki i cebulę z patelni przekładam na talerze i na tej samej patelni smażę ser- w moim przypadku oscypek, ale świetnie też pasuje halloumi. Na osobnej patelni prażę ziarna sezamu.
Gorący ser kładę na gruszkach i cebuli, na to układam pokrojone w ćwiartki figi i posypuję sezamem. Ta sałatka to złoto! Bardzo zachęcam do spróbowania.