3.10.21

Otul się jesiennym smakiem, czyli przepis na jabłka pod kruszonką

Kiedy nadchodzą dłuższe wieczory i odpala mi się kocykowi tryb, lubię zaczarować w kuchni otulającymi smakami... Jednym z nich jest smak pieczonego jabłka, cudowny aromat szarlotki z cynamonem... Jednak nie zawsze mam czas i ochotę na pieczenie ciasta, dlatego czasem idę na skróty. Właśnie odkryłam, że mam trochę zamrożonej kruszonki, która została mi po pieczeniu drożdżówek, więc to idealny moment na szybki i pyszny deser!


Owoce pod kruszoną to zawsze dobry pomysł na coś słodkiego. Tym razem użyłam jabłek, ale pyszne będą też gruszki, śliwki albo miks malin, truskawek, jeżyn i borówek. Przepis jest niezwykle prosty i banalny w przygotowaniu. Można go też dowolnie modyfikować- tak jak lubicie.



Składniki na kruszonkę: 

- 50 g cukru,

- 50 g masła,

- 100 g mąki pszennej

Podana ilość wystarczy na posypanie deseru zapiekanego w standardowej formie do tarty, a jeśli Wam zostanie to zamroźcie na gorsze czasy, jak ja :)

Pozostałe składniki:

- 6-8 sporych jabłek w przypadku dużej formy na tartę, zaś jeśli użyjecie niewielkich kokilek do zapiekania to 4 małe jabłka wystarczą na dwie foremki,

- 2 łyżeczki cynamonu, albo więcej! (nie jest to obowiązkowe, ale pięknie wzbogaca smak),

- 2 łyżki cukru trzcinowego,

- kilka kropel aromatu waniliowego lub pasty waniliowej,

- łyżka masła.

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki (mogą być tzw. ósemki). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka, posypać cukrem, cynamonem i karmelizować przez kilka minut. Czas będzie różny w zależności od odmiany jabłek oraz ich wielkości. Owoce mają się pięknie skarmelizować, ale nie należy dopuścić do tego aby się rozpadły i powstała papka. Po tym procesie zdjąć patelnię z kuchenki i dodać odrobinę pasty waniliowej (lub aromatu)- nie jest to konieczne, ale polecam.

Kruszonkę przygotowuje się bardzo łatwo. Wystarczy rozcierać palcami masło, cukier i mąkę, ale można to zrobić również za pomocą robota kuchennego.

Owoce umieścić w formie do zapiekania (nie smaruję jej wcześniej tłuszczem, ani nie wykładam papierem). Następnie całość posypać kruszonką i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół). Piec ok. 25-30 min, tylko do czasu aż kruszonka się odpowiednio zrumieni. 

Z konsumpcją poczekaj aż deser nieco ostygnie, choć trudno się powstrzymać- wiem z doświadczenia! W tym czasie zaparz sobie aromatyczną herbatę, albo zrób pyszną kawę, przygotuj ciekawą książkę, miękki koc. A potem delektuj się chwilą i otulającymi aromatami pieczonego jabłka z cynamonem...

Smacznego!





Copyright © 2016 Nasze Poddasze , Blogger